Почетна / Репортаже / Рус који је победио Дизнија
Композитор Василиј Боготирјев и Алина Кукушкина девојчица која је "позајмила" глас Маши

Рус који је победио Дизнија

Веровали или не, један од најбољих извозних производа Русије данас је цртани филм „Маша и медвед“. Девојчица по имену Маша и њен пријатељ шумски медвед успели су да надмаше све Дизнијеве пројекте у последњих неколико године и то по свим мерљивим параметрима и стандардима.

Годишња зарада овог пројекта процењује се на око 250 милиона долара, цртани филм се емитује у преко 120 земаља, прегледи на порталу Yоу Тубе мере се у милијардама, али стручњаци кажу да ипак највећа зарада лежи на лиценцама за штампање књига, израду играчака и школског прибора, беби опреме, дечије храна и сл.

Композитор Василиј Боготирјев и Алина Кукушкина девојчица која је „позајмила“ глас Маши

У ексклузивном интервјуу за Василиј Богатирјов, композитор музике и један од твораца анимираног филма „Маша и медвед“, говори о настајању овог руског пројекта, о томе како изгледа стварање музике, али и о својим животним успонима и падовима.

Господине Богатирјов, како је дошло до тога да Ви компонујете музику за цртани филм „Маша и медвед“ и да ли сте могли тада да замислите да ће цртани филм, а самим тим и Ваша музика, доживети такву светску популарност?

Пре него што сам почео да радим на цртаном филму, ја сам већ био познати певач у Русији. И много мојих песама певали су популарни уметници: Киркоров, Орбакајтова, Буланова, Ветлицкаја и многи други. Доста сам радио на музици за рекламе и био музички продуцент многих звезда. Имао сам свој студио у Москви где су снимали готово сви руски уметници. Једном су у мом студију написане нумере свих победника конкурса за Сан Ремо. То је био пројекат великог гала концерта у Москви. Између 2003. и 2007. године написао сам музику за 9. америчку циркуску представу. Многе од тих представа су дошле у Лас Вегас, где сада живим. Многе до данас постижу успех широм света. Стога, када ме је режисер „Маше и медведа“ позвао да покушам да напишем музику, није ми било тешко да то урадим. Никада нисам помислио да ће овај цртани филм постати популаран широм света. Пошто је био веома скуп пројекат, три године је био пред затварањем. Уложени новац се није враћао. Постепено је све, ипак, почело да се уједначава и добија на популарности. Захваљујући великом таленту главног режисера Олега Кузовкова. Он је саставио невероватан тим професионалаца и научио их како да раде и верују у пројекат.

Десет година је радио без одмора и празника. Сваког пута када ме је позвао да разговарамо о написаној музици, говорио би „генијално”! И желео сам да радим још више и боље.

Ја не пишем само музику, већ радим и све аранжмане и свирам на свим инструментима. Неки од музичких инструмената сам купио специјално за серију и научио на њима да свирам.

Можете ли нам рећи нешто више о процесу настајања музике за „Машу и медведа“? Посебно су интересантне песме које радите за готово сваку епизоду цртаног филма, колико времена треба да се заврши једна таква песма?

Једна серија се ради шест месеци. Музика се саставља и снима на потпуно различите начине. Просечно 2-3 недеље за једну епизоду. Али, када у епизоди постоји песма, прво се компонује песма, а затим се направи епизода. Овај процес може бити дугачак. Пише се неколико верзија песме, док режисер и ја не утврдимо коначну верзију. После тога снима се глас девојчице или мој глас и почиње процес анимације и синхронизације. И тек по окончању епизоде пише се остала музика.

Моја ћерка, као и миллиони деце широм света, одмах препознаје песму из цртаног „Маша и медвед“. Симфонијски оркестри широм света уврстили су Ваше нумере из цртаног филма у своје репертоаре. Сматрате ли ово као неку врсту посебног признања Вашем раду?

Често видим на сајту Yоу Тубе како се певају моје песме широм света. Чак и у школама. Ово је најбоља награда за мене као композитора. Иако је сам цртани филм добио више од 50 награда, ја још немам ниједну.

Неке анкете из прошле године наводе да је „Маша и медвед“ најпопуларнији цртани филм на свијету, интересантно је што је надмашио све Дизнијеве милионске пројекте. Можете ли нам рећи да ли то заиста истина и како то објаснити?

Мислим да је ова популарност повезана са добром идејом повезивања мале девојчице-чудовишта и огромног доброг медведа. У цртаном филму нема дијалога и све се заснива на акцији и музици. Због тога, цртани филм није ограничен и гледају га људи свих узраста. Интересантан је свима. Покушајте само да искључите звук и гледате неку серију без музике. Осетићете оно што ја осећам сваки пут, неку врсту страха и одговорности. А шта ако не успе? Или понестане мелодија?

Данас је премијера 70. серије на сајту YоуТубе. Не могу чак ни да верујем да сам то толико урадио скоро сам…

А сад ексклузивна информација за Ваше читаоце, остало је да урадимо још осам епизода и то је то. Мислим да 4. сезоне неће бити. Али има и једна добра вест за све љубитеље „Маше и медведа“, започели смо нови пројекат „Машине песме“, већ је готова прва епизода.

Хајде да за тренутак оставимо „Машу и медведа“ по страни. Можете ли нам рећи нешто о свом приватном животу? Људи желе да чују и ту људску страну великих уметника… Ко је, у ствари, Василиј Богатирјов?

Родио сам се у Одеси (Украјина). Моји родитељи су наставници музике. Мајка је предавала солфеђо и хор у школи професора Стољарског. Отац је био декан на Институту Ушинског у Одеси. Нажалост, он је умро када му је било 58 година. Инфаркт. Ја сам имао веома сложену операцију на срцу у 2010. години. Дисекциона анеуризма аорте. Другим речима, отишао је унутрашњи слој аорте, од високог пристиска. После таквих операција један одсто људи преживи ако се операција изврши у року од 24 сата. Мени нису ништа радили четири дана. Доктори су чекали да умрем. На крају су морали да ме оперишу, а ни они сами не схватају како живим и радим.

Код нас постоји изрека када се деси нешто невероватно без рационалног објашњења „Помиловао Вас је Бог по глави“. Када је у питању музика, да ли Вас је и у том случају помиловао Бог… или је објашњење једноставније. Ко су Ваши музички узори и где налазите инспирацију за предивну музику за Машине песме? Чини ми се да неке од песама садрже и елементе традиционалне руске музике?

Интересантна изрека. Мислим да је у мом случају генетска предиспозиција мало дала, а мало и узела. Моја чукунбаба је рођена у Грчкој, а прадеда ми је рођен у Пољској. У мојој крви има пет националности. Мислим да је то допринело мом укусу и дару за музику. У младости сам свирао хард роцк. Али волим да слушам само мелодичну музику. АББА, Qуеен, Деф Леопард, Дее Пурпле, Георге Мицхаел, Мицхаел Јацксон… Волим класику и Френка Синатру. Све то је део Машиних песама.

Да ли сте икада били у Србији? Ако нисте, што знате о нашој земљи?

Нажалост, нисам до сада био у Србији, али сам једном посетио Црну Гору. Стварно ми се допада природа у вашим крајевима. Надам се да ћу једног дана посетити и Србију.

Верујем да ћете ускоро моћи посетити Србију и можда чак организовати концерт са Алином Кукушкином која је позајмила глас Маши у цртаном филму. То би био сјајан догађај и многи љубитељи „Маше и медведа“ би уживали. Да ли је овако нешто изводљиво?

Хвала на позиву. Наравно да је изводљиво, у случају да добијем позив из Србије, радо ћу се одазвати. Интересантан је податак што сте споменули девојчицу Алину Кукушкинову, она је сада девојка. Због мутирања гласа до сада су Маши глас позајмиле три девојчице. Пројекат је дуг, а деца расту. Само ја старим. Мени ће 31. маја бити пуне 52 године.

Пуно вам хвала што сте одвојили време да одговорите на питања и задовољите знатижељу наших читалаца у Србији. Да ли имате било какву поруку за њих?

Хвала Вам што пратите и волите анимирану серију „Маша и медвед“, надам се да ће бити прилике да се ускоро видимо на концерту у Београду.

А порука свим читаоцима је: следите своје снове и будите своји, верујте у немогуће јер чуда се дешавају.

Срдачан поздрав од

Василија Боготирјева, Маше и медведа.

Превод са руског Драгана Трифковић

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!