Početna / Feljton / Kako je srpska ratna zastava završila u bečkom muzeju?
Zastava 2. konjičkog puka "Car Dušan" izložena u bečkom Vojnom muzeju

Kako je srpska ratna zastava završila u bečkom muzeju?

U drugom delu priče o srpskim pukovskim zastavama otkrivamo zaplet koji je nastao na stogodišnjicu od početka prvog svetokog rata.

Kada je general August fon Mekenzen izvestio nemačkog cara Vilhelma o pobedi nad srpskom vojskom, ovaj je zahtevao da mu se donese jedna zaplenjena srpska pukovska ratna zastavu kao simbol pobede i ratni trofej. Međutim, general August fon Mekenzen morao je da razočara nemačkog cara jer tokom dve godine ratovanja Srbima nije zarobljena ni jedna jedina pukovska zastava.

Zastava 2. konjičkog puka „Car Dušan“ izložena u bečkom Vojnom muzeju

Međutim, prilikom otkrivanja izložbe posvećene stogodišnjici Prvog svetskog rata u bečkom Vojnom muzeju jedan eksponat izazvao je pažnju gotovo svih kolekcionara na svetu a posebno srpskih. Pogađate, pojavila se jedna od srpskih pukovskih zastava.

Ono što je odmah sve zaintrigiralo jeste otkud zastava u bečkom Vojnom muzeju, da li je u pitanju jedna od izgubljenih zastava i da li to znači da je ipak jedna zastava zarobljena u Prvom svetskom ratu.

Za odgovore na ovo pitanje obratio sam se direktno Vojnom muzeju u Beču i dobio odgovore iz prve ruke od zamenika direktora dr Hristofa Hačeka (Christopha Hatsheka).

„Zastava je orginalna. Pripadala je 2. konjičkom puku „Car Dušan“ prvog poziva. Muzej je ovu zastavu kupio na aukciji 2014. godine od nemačke aukcijske kuće „Andreas Thies“ cena koju su platili je 17.000 evra.“

Ova informacija nije se složila sa obaveštenjem koje sam dobio iz beogradskog Vojnog muzeja, oni su odgovorili da ta zastava ne nedostaje. Na pitanje o zastavi iz Beča, odgovorili su:

„Nikada nismo dobili ni jednu ponudu za otkup zastave te nismo upoznati sa zastavom u bečkom Vojnom muzeju. Zastava 2. Konjičkog puka nalazi u postavci našeg muzeja.“

Situacija je sada takva da oba muzeja imaju zastavu 2. Konjičkog puka „Car Dušan“ prvog poziva za koju tvrde da je orginalna?!

Najverovatniji scenario je sledeći: Zastava koja se nalazi u Beču je nestala još za vreme Prvog svetskog rata a pošto je puk bio aktivan izrađena je nova identična zastava koja je takođe orginalna.Ta zastava je bila u upotrebi sve do 1930. godine kada je kralj Aleksandar Prvi Karađorđević na Banjici uručio vojsci nove zastave Kraljevine Jugoslavije, dok su stare predate Vojnom muzeju. Muzej tada nije imao svoju zgradu, pa su zastave čuvane u hramu Svetog Đorđa na Oplencu.

Rešen da rešim ovu enigmu obratio sam se za pomoć kolekcionaru Daliboru Stojiljkoviću koji važi za jednog od najboljih poznavalaca militarije iz perioda Prvog svetskog rata.

Usresredili smo se na zastavu koja se nalazi u Beču jer smo tu imali opipljiviji trag i posle višemesečnog istraživanja uspeli da saznamo dosta neverovatanih informacija vezanih za ovu pukovsku zastavu.

Zastava se do 1966. godine nalazila u vlasništvu poznatog francuskog trgovca antikvitetima Rene Džonsona (Renee Johnsona). Kako je on došao u njen posed nažalost nije poznato. Ono što znamo jeste da zastava 1966. godine prelazi u vlasništvo našeg poznatog pesnika i akademika prof.dr Dušana Matića koji je bio veliki poštovalac srpske vojske sa kojom je kao dečak prešao albanske gudure. Matić se školovao u Francuskoj gde je ostavio veliki trag u književnosti i kulturnom životu.

Kustos iz „Legata Dušana Matića“ u Ćupriji nije upoznata sa činjenicom da je Dušan Matić posedovao ovu vrednu zastavu ali je potvrdila da je Matić koji je bio i oficir „Legije časti“ nakon rata često putovao na relaciji Beograd – Pariz te da je bio neka vrsta kulturne spone između Jugoslavije i Francuske. Posebno je bio aktivan 60-tih godina 20. veka.

Ne zna se tačno kada i zašto Matić prodaje zastavu antikvarnici „Patrice & Patricia Reboul“ u Parizu ali na poslednjoj aukciji 2014. uz zastavu je priložen račun otkupa od Matića, uverenje od Matića o legalnosti, nekoliko fotografija zastave, knjiga o istoriji srpske vojske sa fotogarafijama ratnih zastava i njegova knjiga pesama „Bagdala“ prevedena na francuski.

Srpska pukovska zastava dugo vremena je skupljala prašinu u pariskoj antikvarnici, razlog za to verovatno leži u visokoj ceni od 15. 000 evra koliko je tražio vlasnik Patrik Rebul (Patrice Reboul) koji je svakako znao šta poseduje i samo čekao pravi trenutak za prodaju.

Na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata, potražnja za predmetima iz rata je porasla, pa je antikvarnica zastavu ponudila poznatoj nemačkoj aukcijskoj kući „Andreas Thies“ koji su je 2014. godine preprodali bečkom Vojnom muzeju.

Po svemu gore navedenom izgleda da su Austrijanci konačno „osvojili“ srpsku pukovsku zastavu. Ono što nisu uspeli u ratu, ostvarili su u miru. Simbolično na stogodišnjicu od početka Prvog svetskog rata.

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Kralj Aleksandar Karađorđević (ni)je miropomazan

Još jedna u nizu zaboravljenih priča ovaj put vezana je za interesantan događaj vezan za …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!