Почетна / Вести / Догодило се на данашњи дан / Догодило се на данашњи дан – 1. мај
Ђорђе Михаиловић чувар српског војничког гробља у Солуну

Догодило се на данашњи дан – 1. мај

01 маја 1928. године рођен је Ђорђе Михаиловић чувар српског војничког гробља „Зејтинлик“ у Солуну.

Више од пола века Ђорђе Михаиловић дочекује и испраћа потомке српских ратника страдалих на Солунском фронту у Првом светском рату. Показује им где су похрањене кости њихових предака и чува хумке свих осам хиљада српских страдалника.

Ђорђе Михаиловић и Милан Богојевић

Први чувар гробља био је Ђорђев деда, солунски добровољац Саво Михаиловић, Србин из Грбља код Боке которске. Саво је сакупио своје мртве другове и саборце, а потом их је чувао до своје смрти 1928. године. После смрти и сам се придружио својим саборцима, сахрањен је на Зејтинлику. Њега је наследио Ђорђев отац, Ђуро Михаиловић, који је током Другог светског рата сачувао гробље и његове реликвије од нацистичке пљачке. Кад је Ђуро умро 1961. године био је сахрањен уз оца на Зејтинлику, а дужност чувара гробља припала је Ђорђу, последњем мушком потомку из лозе Михаиловића.

Одликован је јула 2014. године орденом српске заставе другог степена.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!