Почетна / Вести / Догодило се на данашњи дан / Догодило се на данашњи дан – 3. мај
Епископ Николај Велимировић

Догодило се на данашњи дан – 3. мај

Наша Света Православна црква 3. маја празнује спомен на Св. Николаја Охридског и Жичког. Тог 3. маја 1991. године пренете су његове Свете мошти из САД у Србију.Владика Николај је у Америци повремено предавао: у привременој српској богословији у манастиру Св. Саве у Либертвилу, у њујоршкој Академији Св. Владимира и у руским богословијама Свете Тројице у Џорданвилу и Св. Тихона у Саут Канану, у Пенсилванији. У овој последњој га је и смрт затекла.

Епископ Николај Велимировић

Упокојио се мирно у Господу, рано у недељу, на покладе 18/5. марта 1956. године. Био је устао са постеље и спремао се молитвом за служење Свете Литургије и тако на молитви је и преминуо, прешавши из земаљске у Небеску Цркву да тамо Богу служи вечну Небеску Литургију. Из манастира Св. Тихона пренет је затим у манастир Светог Саве у Либертвил и сахрањен крај олтара цркве, на јужној страни 27. марта, уз присуство великог броја православних Срба и других верника широм Америке. У нашој пак земљи, на вест о „Декиној“ смрти, звонила су звона по многим црквама и манастирима и служени су четрдесетодневни парастоси и помени. Помињем овде, на крају, и јавно изражену жељу Владике Николаја да буде пренет у своју вољену „Домају“ и сахрањен „тамо где је и прво буквар учио“, то јест у манастиру Ћелијама у своме вољеном Лелићу.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!