Почетна / Вести / Догодило се на данашњи дан / На данашњи дан: Нацисти спалили више од 25 000 књига
Нацисти спаљују књиге 10.05.1933.

На данашњи дан: Нацисти спалили више од 25 000 књига

На данашњи дан 1933. године, у Берлину, испред Рајхстага, нацисти су спалили више од 25.000 књига Маркса, Фројда, Брехта, Ајнштајна и других књига за које су сматрали да не одговарају њиховој идеологији.

Нацистичко спаљивање књига је била кампања власти Нацистичке Немачке чији је циљ био да се церемонијално спале све књиге које су биле у супротности са нацистичком идеологијом.

            Нацисти спаљују књиге 10.05.1933.

Кампања је покренута 1933, убрзо након што су нацисти преузели власт у Немачкој. На мети су се нашле књиге јеврејских, марксистичких и пацифистичких писаца, а све у склопу „акције против ненемачког духа“.

Кампања је достигла врхунац 10. маја 1933, када су студенти спалили више од 25.000 томова „ненемачких“ књига. Претходно су 6. маја чланови студентске организације провалили у неколико библиотека као и у зграду Института за сексологију, који је водио Магнус Хиршфелд. Све књиге из библиотеке института су заплењене, а четири дана касније и уништене.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!