Početna / Vesti / Dogodilo se na današnji dan / Na današnji dan rođen Gavrilo Princip

Na današnji dan rođen Gavrilo Princip

Na današnji dan, 25. jula 1894. godine, rođen je Gavrilo Princip, jedna od najznačajnijih istorijskih ličnosti koja je odredila putanju kojom će čovečanstvo krenuti.

Rođen je u Obljaju, u blizini Bosanskog Grahova, u velikoj srpskoj porodici. Bio je jedno od devetoro dece, premda je šestoro dece porodice Princip preminulo u ranom detinjstvu. Upravo zbog toga je i dobio ime Gavrilo – sveštenik je savetovao njegove roditelje da za nazovu po anđelu Gavrilu kako bi preživeo.

                                                        Gavrilo Princip (Fotografiju obradio Bojadža)

Gavrilo je, uprkos očevom protivljenju, pošao u školu, gde se prilično istakao, a jednom prilikom je nagrađen i zbirkom srpske epske poezije. U trinaestoj godini se preselio u Sarajevo, gde je pohađao trgovačku školu, a u godinama koje su usledile se zbližio s Ivom Kranjčevićem, s kojim je kasnije bio član tajne organizacije Mlada Bosna.

Atentat koji je Princip izvršio 28. juna 1914. godine, kada je ubio prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu ženu, označio je novi tok istorije. Austrougarska je ovaj atentat uzela kao povod za objavljivanje rata Srbiji i tako je počeo do tada najveći rat – Prvi svetski rat

U vreme kada je izvršio atentat, 28. juna 1914. godine, Princip je bio suviše mlad za smrtnu kaznu, pa je osuđen na dvadeset godina zatvora.

Nije odslužio čitavu kaznu jer je u zatvoru u Terezinu umro od tuberkuloze već 1918. godine.

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Znate li ko je bio Esad – paša Toptani?

„Verne prijatelje iz teških dana vaše vođe su, u znak zahvalnosti, ćušile nogom, a vi …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!