Početna / Vesti / Najava događaja: Jubilarni deseti Cerski marš

Najava događaja: Jubilarni deseti Cerski marš

Organizatori su danas objavili da će jubilarni deseti Cerski marš ove godine biti održan, 18. avgusta u 7 sati. Skup učesnika je na Trgu šabačkih žrtava a pre polaska ka Ceru biće održan pomen za stradale u Prvom svetskom ratu.

Cilj ove manifestacije jeste odavanje počasti junacima sa Cera i podsećanje na čuveni marš koji je prethodio bici.

Naime 15. avgusta 1914. godine Kombinovana divizija, Druge armije pod komandom generala Stepe Stepanovića po naređenju vrhovne komande dobila je zadatak da se usiljenim maršom uputi ka Ceru, gde se odmah te noći upustila u krvave borbe sa Austrougarima, koji će pet dana kasnije biti poraženi i proterani iz Srbije.

Pre dve godine sam učestvovao u Cerskom maršu i moja impresija je bila, i ostala, u vezi sa učesnicima marša.

To je bila srpska omladina a prosek godina nije prešao 25 godina. Uglavnom su to momci i devojke koji su znali zašto su danas došli da pešače više od osam sati, koliko je trajao marš. Tokom marša su složno pevali tradicionalne srpske pesme od kojih se najčešće ponavljao „Marš na Drinu“.

Na pauzama koje su bile predviđene za doručak i ručak, nije bilo gužve prilikom podele hrane. Sve je delovalo idilično a najbolje što mi pada na pamet da opišem taj odnos među ljudima jeste slogan Đorđa Balaševića sa jednog od njegovih koncerata „Osmeh se vratio u grad“.

Oblaci koji su se tog dana bili nadvili nad Cerom nagoveštavali su potop i nevreme ali ti mladi ljudi se nisu plašili, niti pomišljali da odustanu, na kraju, odustalo je nevreme… barem do završetka marša.

U nadi da će i ove godine vreme biti saveznik učesnicima, pozivam vas na DESETI CERSKI MARŠ koji je posvećen Petru Bojoviću, srpskom generalu i vojvodi koji je ranjen tokom Cerske operacije.

Vidimo se na Ceru!

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Kralj Aleksandar Karađorđević (ni)je miropomazan

Još jedna u nizu zaboravljenih priča ovaj put vezana je za interesantan događaj vezan za …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!