Početna / Vesti / Dogodilo se na današnji dan / Dogodilo se na današnji dan – 3. maj
Episkop Nikolaj Velimirović

Dogodilo se na današnji dan – 3. maj

Naša Sveta Pravoslavna crkva 3. maja praznuje spomen na Sv. Nikolaja Ohridskog i Žičkog. Tog 3. maja 1991. godine prenete su njegove Svete mošti iz SAD u Srbiju.Vladika Nikolaj je u Americi povremeno predavao: u privremenoj srpskoj bogosloviji u manastiru Sv. Save u Libertvilu, u njujorškoj Akademiji Sv. Vladimira i u ruskim bogoslovijama Svete Trojice u Džordanvilu i Sv. Tihona u Saut Kananu, u Pensilvaniji. U ovoj poslednjoj ga je i smrt zatekla.

Episkop Nikolaj Velimirović

Upokojio se mirno u Gospodu, rano u nedelju, na poklade 18/5. marta 1956. godine. Bio je ustao sa postelje i spremao se molitvom za služenje Svete Liturgije i tako na molitvi je i preminuo, prešavši iz zemaljske u Nebesku Crkvu da tamo Bogu služi večnu Nebesku Liturgiju. Iz manastira Sv. Tihona prenet je zatim u manastir Svetog Save u Libertvil i sahranjen kraj oltara crkve, na južnoj strani 27. marta, uz prisustvo velikog broja pravoslavnih Srba i drugih vernika širom Amerike. U našoj pak zemlji, na vest o „Dekinoj“ smrti, zvonila su zvona po mnogim crkvama i manastirima i služeni su četrdesetodnevni parastosi i pomeni. Pominjem ovde, na kraju, i javno izraženu želju Vladike Nikolaja da bude prenet u svoju voljenu „Domaju“ i sahranjen „tamo gde je i prvo bukvar učio“, to jest u manastiru Ćelijama u svome voljenom Leliću.

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!