Početna / Vesti / Dogodilo se na današnji dan / Na današnji dan: Nacisti spalili više od 25 000 knjiga
Nacisti spaljuju knjige 10.05.1933.

Na današnji dan: Nacisti spalili više od 25 000 knjiga

Na današnji dan 1933. godine, u Berlinu, ispred Rajhstaga, nacisti su spalili više od 25.000 knjiga Marksa, Frojda, Brehta, Ajnštajna i drugih knjiga za koje su smatrali da ne odgovaraju njihovoj ideologiji.

Nacističko spaljivanje knjiga je bila kampanja vlasti Nacističke Nemačke čiji je cilj bio da se ceremonijalno spale sve knjige koje su bile u suprotnosti sa nacističkom ideologijom.

            Nacisti spaljuju knjige 10.05.1933.

Kampanja je pokrenuta 1933, ubrzo nakon što su nacisti preuzeli vlast u Nemačkoj. Na meti su se našle knjige jevrejskih, marksističkih i pacifističkih pisaca, a sve u sklopu „akcije protiv nenemačkog duha“.

Kampanja je dostigla vrhunac 10. maja 1933, kada su studenti spalili više od 25.000 tomova „nenemačkih“ knjiga. Prethodno su 6. maja članovi studentske organizacije provalili u nekoliko biblioteka kao i u zgradu Instituta za seksologiju, koji je vodio Magnus Hiršfeld. Sve knjige iz biblioteke instituta su zaplenjene, a četiri dana kasnije i uništene.

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Kralj Aleksandar Karađorđević (ni)je miropomazan

Još jedna u nizu zaboravljenih priča ovaj put vezana je za interesantan događaj vezan za …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!