Почетна / Вести / Догодило се на данашњи дан / На данашњи дан рођен Гаврило Принцип

На данашњи дан рођен Гаврило Принцип

На данашњи дан, 25. јула 1894. године, рођен је Гаврило Принцип, једна од најзначајнијих историјских личности која је одредила путању којом ће човечанство кренути.

Рођен је у Обљају, у близини Босанског Грахова, у великој српској породици. Био је једно од деветоро деце, премда је шесторо деце породице Принцип преминуло у раном детињству. Управо због тога је и добио име Гаврило – свештеник је саветовао његове родитеље да за назову по анђелу Гаврилу како би преживео.

                                                        Гаврило Принцип (Фотографију обрадио Бојаџа)

Гаврило је, упркос очевом противљењу, пошао у школу, где се прилично истакао, а једном приликом је награђен и збирком српске епске поезије. У тринаестој години се преселио у Сарајево, где је похађао трговачку школу, а у годинама које су уследиле се зближио с Ивом Крањчевићем, с којим је касније био члан тајне организације Млада Босна.

Атентат који је Принцип извршио 28. јуна 1914. године, када је убио престолонаследника Франца Фердинанда и његову жену, означио је нови ток историје. Аустроугарска је овај атентат узела као повод за објављивање рата Србији и тако је почео до тада највећи рат – Први светски рат

У време када је извршио атентат, 28. јуна 1914. године, Принцип је био сувише млад за смртну казну, па је осуђен на двадесет година затвора.

Није одслужио читаву казну јер је у затвору у Терезину умро од туберкулозе већ 1918. године.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Знате ли ко је био Есад – паша Топтани?

„Верне пријатеље из тешких дана ваше вође су, у знак захвалности, ћушиле ногом, а ви …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!