Почетна / Вести / Догодило се на данашњи дан / На данашњи дан умро Арчибалд Рајс

На данашњи дан умро Арчибалд Рајс

08. августа 1929 – Умро је Арчибалд Рајс, криминолог, велики пријатељ српског народа. Рођен је у јужнонемачкој покрајни Баден, студирао је у Швајцарској где се посветио криминологији. Био је професор универзитета у Лозани.
На позив српске владе дошао је у Србију 1914. како би забележио злочине Аустро-Угарске војске. Са српском војском прошао је читаву голготу повлачења 1915. преко планинских врлети до Јадрана и Крфа. Био је члан српске делегације на мировној конференцији у Паризу. Технички је модернизовао криминалистичку полицију у тадашњој Краљевини Срба, Хрвата и Словенаца. У складу с личном жељом, његово срце је након смрти узидано у споменик српским ратницима на Кајмакчалану. Споменик су разорили Бугари током Другог светског рата. Дела: „Шта сам видео и проживео у великим данима“, „Чујте Срби“.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!