Бадњи дан у Битољу

Божић на фронту

Два су дана која су сваком Србину најдража у години, то су Крсна слава и Божић.
Празници које Срби вековима прослављају у кругу породице и ближњих.
Србина који има кућу и породицу срце боли ако у те дане није у кругу својих милих и драгих.
Међутим, турбулентна српска историја пречесто је наше претке доводила у ситуацију да буду одвојени од својих најмилијих, далеко од свог дома у суровим околностима.

                                            Бадњи дан у Битољу

Да ли можете замислите како су се осећали наши хероји из Великог рата, који су ове дане дочекивали из године у годину на бојном пољу, далеко од своје куће, своје породице и напослетку од своје земље.
Какве су мисли пролазиле кроз главу српским војницима „Тамо далеко…“ за време Бадњег дана, ишчекујући највећи хришћански празник, да ли су крили сузе једни од других или су заједно плакали, уверавајући једни друге да ће следећи Божић дочекати у својим кућама.
Срећом, нигде се не вежу тако чврста пријатељства као на бојном пољу. Ту сваки војник у другу види брата, сви су једна велика породица. Српски официри су чинили све да се Божић проведе у тој великој породици у свему по српским обичајима, да нико не осети у пуној мери у срцу неминовни бол, што на дан овог највећег хришћанског празника није у свом дому, да одсече бадњак, да положеника дочека, да са децом, браћом и сестрама, родитељима весело отпева „Рождество твоје.“
Ослоњени једни на друге, показали су српски хероји да слога мора бити пораз врагу…
Данас ослоњени једни на друге и уједињени око српске православне цркве показујемо још једном да само слога Србина спасава.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!