Почетна / Књиге & Филмови / МАЛЕ ПРИЧЕ ВЕЛИКОГ РАТА
Мале приче Великог рата

МАЛЕ ПРИЧЕ ВЕЛИКОГ РАТА

Књига Милана Богојевића „Мале приче Великог рата“ је литерарни споменик ратницима које није само заборавила Европа, него и Србија.

                                                                                Мале приче Великог рата

Само један такав посвећеник као што је Милан може годинама да истрајава копајући по затрпаним тунелима прошлости и извлачи на видело полузаборављену историју. А на споменику вечне ватре у Београду стоје стихови Бранка Миљковића „све што нема ватре сагори, све што сагори постаје ноћ, што не изгори рађа дан“. Стога је ова књига вечна ватра оној Србији која је родила дан својој деци, а она су углавном заборавила имена својих предака који су једном давно победили и саму смрт.

Међу њима је била и Милунка Савић, Чучук Стана 20. века, којој је Милан посветио претходну књигу,

После четири ране и седам одликовања провела је живот у изнајмљеној кућици на Вождовцу, хранећи се у народној кухињи, а сахрањена у породичној гробници. Њено тело је с почастима пренето у Алеју великана тек 2013. године. На кући се налази врло скромна плоча која је откривена 1991. Било је предлога у Општини Вождовац да се 2011. године ова плоча замени прикладнијом али су се касније изјаснили да општина има мали буџет за споменике. Кућа прокишњава и пропада, Србија ћути… зато што има мали буџет за своју историју.

Сања Томић, уредник издања

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!