Početna / Male priče Velikog rata / Odlikovanja koja su izazvala nezadovoljstvo

Odlikovanja koja su izazvala nezadovoljstvo

Ne znam da li bi sledeće informacije bile prikladne za rubriku „Verovali ili ne“ ili možda za rubiku „Da li ste znali?“, svakako više nego interesantne inforacije.

Oficiri krajem 1914. godine nisu krili nezadovoljstvo načinom na koji su vršena odlikovanja.

Zvanični podaci iz službenih vojnih listova kažu sledeće:
– 30 % oficira roda pešadije su bili odlikovani nekim od odlikovanja dok su gubici oficira pešadije iznosili čak 58%
– 80 % oficira roda artiljerije i konjice je bilo odlikovano nekim od odlikovanja dok su njihovi gubici iznosili 20%
– 100% štabnih oficira je bilo odlikovano nekim od odlikovanja a gubici kod štabnih oficira su iznosili 0%

Pokušaji najviših starešina da spreče nepravilnosti ostali su nažalost do kraja Prvog svetskog rata bez vidljivijih rezultata.

O neprevdi kod odlučivanja o odlikovanjima, pisao je u svojim memoarima i Panta Draškić, ordonans na službi kod Regenta Aleksandra:

„Kada je rađeno na velikom ukazu o olikovanju u 1915. god, onda je potpukovnik Pavle Jurišić uzeo iz Vrhovne komande ceo taj predmet sebi, i po ovlašćenju prestolonaslednikovom vršio korekture i delio odlikovanja po svom nahođenju. Od mene je sve to krio, ali kad sam mu jednom skrenuo pažnju da je bolje ostaviti to Vrhovnoj komandi, te da neminovna nezadovoljstva padnu na nju a ne na prestolonaslednika Aleksandra, on se uzbunio sa razlozima koji su samo produk jedne upaljene sujete.

– Ovo će biti prvo pravilno i pravedno odlikovanje. Kamarila mora da postoji kod svakog Dvora i da na njega utiče, da se meša, jer ona bolje saznaje stvari.

Kada je pomenuo reč kamarila i otvoreno priznao da se smatra kamarilom, nisam se mogao uzdržati da mu ne kažem da je budala. Međutim, tim ukazom je odlikovan i njegov brat, i svi bliži i dalji srodnici i prijatelji ordenom Karađorđeve zvezde sa mačevima. Uskraćeno je to visoko odlikovanje mnogim zaslužnijim oficirima, mada su bili predloženi iz svoje komande. To je znala čitava vojska. Kad su počele da stižu žalbe, oni u Vrhovnoj komandi su slegali ramenima i ukazivali prstom na Dvor. Ispunila su se moja predviđanja, i Pavle je „krasnu“ uslugu napravio svome gospodaru“

 

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Skrivena istorija: Ko je oborio prvi avion u Velikom ratu?

Možemo reći da je početak dvadesetog veka na polju industrije obeležio postepeni razvoj naoružanja u …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!