Početna / Vesti / Kralj Aleksandar je rado odlazio u Čačak
Kralj Aleksandar na sahrani Vojvode Stepe

Kralj Aleksandar je rado odlazio u Čačak

Ovih dana nema medija u Srbiji koji nije objavio tekst u kome se navodi da je kralj Aleksandar zazirao od Čačana i da je samo jednom posetio Čačak, prilikom sahrane vojvode Stepe Stepanovića 29. aprila 1929. godine.

Ne znam da li će Čačani biti srećni ili razočarani ali ova informacija nije tačna.

Naprotiv, Kralj Aleksandar je rado posećivao Čačak.

U dnevnom raportu od 8 marta 1919. godine možemo videti da je kralj Aleksandar, prilikom povratka iz državničke posete Grčkoj, posetio Čačak i prespavao u hotelu Kren:

8. mart 1919. godine
Čačak

18:48 Doček kralja Aleksandra u Čačku

18:48 – 19:20 Sa načelnicima dr Simićem i M. Đorđevićem

20 – 21:10 Večera u hotelu Krenu: načelnici dr Simić i M. Đorđević, Balugdžić, Mih. Gavrilović, pukovnik Cvijović, dr Čeda Mihailović i kapetan Stamenković

21:10 – 22 Šetnja po Čačku sa načelnikom

9. mart 1919. godine
Čačak – Aranđelovac

08:35 – polazak iz Čačka za Aranđelovac

Dežurni Ađutant Nj. V. Kralja
pukovnik Jevr. Jov. Damjanović

U Čačku je nakon penzionisanja živeo čuveni vojvoda Stepa Stepanović koga je znao sa vremena na vreme da poseti kralj Aleksandar.

U listu „Pravda“ od 10. jula 1928. godine navodi se da je kralj Aleksandar 09. jula 1928. godine posetio vojvodu Stepu Stepanovića u Čačku. Povod za ovu posetu je navodno bila ponuda da se vojvodi Stepi poveri formiranje nove Vlade.

Da kralj Aleksandar nije zaobilazio Čačak ni kada bi bio u prolazu govori nam članak na naslovnoj stranici „Vremena“ od 21.09.1928. godine:

Kralj u Čačku

Čačak, 20. septembra – Danas u 10 i po časova pre podne sasvim neočekivano dovezao se automobilom u Čačak Kralj, u pratnji svog ađutanta. Pred hotelom „Kasina“, Kralj je izašao iz automobila i kratko vreme proveo u razgovoru s poglavarom sreza trnavskog g. Kostićem. Kralj je odmah posle toga produžio za Požegu.

Kada je vojvoda Stepa Stepanović ozbiljnije oboleo, kralj Aleksandar je često obilazio vojvodu Stepu u Čačku. Prilikom njegove poslednje posete kralj Aleksandar videvši da je Vojvoda u lošem zdravstvenom stanju uzeo je i poljubio ruku vojvode Stepe, ovaj je njega poljubio u obraz i rekao:

– Žao mi je što ti više ne mogu biti od pomoći. Moj život je na kraju.

Vojvoda kao da je predosetio svoju smrt 27. aprila 1929. godine, sahranjen je 29. aprila, tada je kralj Aleksandar u 14 časova došao u Čačak i odmah se uputio u crkvenu portu gde je služen pomen. Nakon pomena je izjavio saučešće porodici i zajedno sa njima, iza kovčega, uputio se na groblje gde je sahranjen slavni srpski vojskovođa.

Kralj Aleksandar na sahrani Vojvode Stepe

Zabuna u vezi „Kralja Aleksandra i Čačka“ najverovatnije je plod greške pisca „Spomenice Vojvode Stepe“ koju je priredio Andrija Stojkovića, a koja je objavljena 1930. godine, u kojoj je naveo da je kralj Aleksandar jedini put posetio Čačak zbog sahrane vojvode Stepe.

 

 

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Zloupotreba istorije i imena vojvode Živojina Mišića

Prof. dr Đorđe Stanković FILOZOFSKI FAKULTET BEOGRAD VOJVODA ŽIVOJIN MIŠIĆ U ZAGREBAČKOJ KATEDRALI … Serafim …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!