Početna / Male priče Velikog rata / Skrivena istorija: Ko je oborio prvi avion u Velikom ratu?

Skrivena istorija: Ko je oborio prvi avion u Velikom ratu?

Možemo reći da je početak dvadesetog veka na polju industrije obeležio postepeni razvoj naoružanja u čitavom svetu, dok je Prvi svetski rat izazvao pravu revoluciju na tom polju. Velike sile krenule su u trku naoružanjem i opremanjem tehnikom, intenzivno se radilo  na inovacijama i usavršavanju postojećeg oružja, opreme i tehnike.

Prvi svetski rat će se voditi na kopnu, moru i po prvi put u vazduhu.

Tokom Prvog svetskog rata po prvi put će biti upotrebljeni tenkovi, podmornice, bojni otrovi, tenkovi, mitraljezi, bacači plamena…

Na samom početku rata, avioni, baloni i cepelini korišćeni su samo u svrhu izviđanja, međutim, vrlo brzo oni će biti prepravljeni za borbene aktivnosti.

Na početku su piloti bili opremljeni ličnim oružjem, ali nakon nekoliko sukoba u vazduhu, obe strane su na avione počeli da montiraju mitraljeze.

Prvi srpski avion naoružan mitraljezom dobio je naziv OLUJ i njime je kao najuspešniji pilot upravljao Miodrag Tomić, srpski pilot koji je doživeo da na njega prvi put pucaju neprijateljski piloti u vazduhu.

Tokom 1915. godine počinju i prva bombardovanja iz vazduha, bombe se bacaju iz aviona, cepelina i balona.

Materijalna šteta koja nastaje od granatiranja nije velika, ali vojnici i civili na zemlji trpe stravičnu psihičku torturu.

U drugoj polovini 1915. godine autrougarske eskadrile su često bombardovale centar srpske vojne industrije, grad Kragujevac.

Napade je u knjizi „Moj dnevnik iz Srbije 1915. godine” opisala i engleska bolničarka Monika Stenli, koja se tada zadesila u Kragujevcu. I ona je tvrdila da su građani Kragujevca gotovo navijali satove po naletima i napadima Nemaca, pa bi se vrlo začudili kad se ovi nekim slučajem ne bi pojavili.

Pošto u to vreme nije bilo pravog protivavionskog naoružanja, majstori kragujevačke Vojne fabrike su prepravili poljske topove zaplenjene u balkanskim ratovima i postavili ih na obližnje brdo da brane grad.

30. septembra 1915. godine redov I voda Radivoje Raka Ljutovac dvogledom je ugledao

Raka Ljutovac

neprijateljske avione iznad grada. Nanišanio je predvodnika eskadrile. Po jednoj priči, nišanio je direktno kroz cev, ne koristeći nišanske sprave, već kao što se gađa zec u trku ili ptica u letu, malo ispred mete. Po drugoj, napravio je neku vrstu nišana, tako što je na usta cevi topa stavio konac i tako napravio končanicu. Vodio je top onako kako avion leti, s preticanjem od dve dužine aviona. Gledao je kroz onaj krstić i cev i opalio.

„Verovao sam u svoju ruku i iskustvo iz artiljerije. Avion se ukazao na spravi za nišanjenje. Eto srećnog trenutka. Sada treba biti miran, staložen. Tren-dva i moja ruka povlači obarač. Iz cevi je suknuo plamen. Istog trenutka avion se zateturao, iz njegovog trupa izbio je gust dim. Zatim je krenuo ka zemlji.“, pričao je kasnije junak Raka, kada su ratovi već bili iza njega.

Raka Ljutovac oborio je avion marke „Rumplera“ ali pogodak nije bio direktan (pošto su granate imale tempiranje), granata je eksplodirala pored aviona, ipak dovoljno blizu da ga šrapneli oštete i „pošalju“ u sam centar Kragujevca.

Ovo obaranja aviona, zabeleženo je kao prvo obaranje aviona topom sa zemlje u svetskoj istoriji. Pripadnici artiljerijsko-raketnih jedinica protivvazdušne odbrane 30. septembra obeležavaju Dan roda kao sećanje na prvo obaranje neprijateljskog aviona u Srbiji.

Ali da li je Raka Ljutovac prvi artiljerac koji je oborio avion u istoriji?

U knjizi „Tri sile pritisle Srbijicu“ redov Mitar Nikolić iz Ratara, opisao je detaljno obaranje aviona brdskim topom. Ono što je mnogima promaklo, jeste vreme obaranja aviona, a ono se dogodilo na jesen 1914. godine.

U slučaju da je ova informacija tačna, onda bi to značilo da su Mitar Nikolić i Petar Radenković, izveli prvo obaranje aviona topom sa zemlje u istoriji. Gotovo godinu dana pre Rake Ljutovca.

Usmeno svedočanstvo Mitra Nikolića zapisali su Dragutin Paunić i Milija Đorđević, ono doslovce glasi:

„Dođemo do Čačka pa smo, bogami, prešli Čačak. Pa nas odatle ponovo vrate Višegradu. Došli smo opet do Suve gore, ali nismo išli istim putem. I tu švapski avion, to je sefte bio avion, krenuo u izviđanje: pođe od Crnog vrha ka Suvoj gori. Na topu smo bili poručnik Radenković, ja i posluga. Kada je naišao taj avion, oni svi pobegoše, mislili su da će da bombarduje, ja smo i Petar ostali sami. Petar je bio po činu poručnik, a po veri musliman. Kaže:
– Mitre, šta misliš ti? Hoćemo li da begamo i mi?
– Ja neću, velim, da begam odavde. Ne znam gde ću! Nego ja ću na produžnik, a vi na nišansku tačku.
– Posluša poručnik mene, što treba ja njega: on na nišansku tačku, a ja na produžnik: levo – desno, ciljamo avion što kruži nad nama. Kako poručnik uhvati cilj gore, on lupi rukom a ja okresah. Avion se zapali. Odjednom zapali. I poče pozadi da puši; lete, vuče se, lete, vuče se… i dim za njim. Tera, tera, nema da kruži, pošao pravo dole. A naši konji bili u jednoj jarugi, poručnikov i moj konj.
Poručnik viknu:
– Konje daj ovamo! – on uzjaše jednog, ja drugog, napred!
– Gde ćemo?
– Ode, kaže, pravo do municione kolone.
Avion već sasvim nisko leti, pada prema municionoj koloni.
Kad mi tamo – on pao i gori. Priđemo bliže – dva čoveka još nisu izgoreli u njemu, ali zahvata ih plamen… Samo njih dvojica, nikog više u avionu. Izgore sve.
Kad smo se vratili u jedinicu, komandant kaže tom poručniku Radenkoviću:
– Ti – za kapetana! a meni: Nikolić – za kaplara!“

Kao što sam već naveo, u slučaju da je ova informacija tačna, ovo bi se moglo voditi kao prvo obaranje aviona u istoriji topom sa zemlje.

Na kraju, treba navesti i ko je prvi Srbin koji je oborio avion sa zemlje.

To nije niko od navedenih.

Gore sam pisao o obaranju aviona artiljerijskim oruđem sa zemlje. A prvi, uopšte, koji je oborio neprijateljski avion je poručnik Ljubomir Urošević.

U listu „Pravda“ od 26.11.1934. godine, na strani broj 6, objavljen je članak pod naslovom „Sećanje na Ljubomira Uroševića, rezervnog pešadijskog poručnika“ u jednom delu stoji:

„…U Svetskom mratu, 1914 učestvuje u Cerskoj bitci. Iste godine u avgustu mesecu Ljubomir je mitraljezom oborio jedan neprijateljski avion. To je bio prvi avion koji je oboren na srpskom frontu. Tom prilikom odlikovan je Karađorđevom zvezdom.“

 

 

 

 

 

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Znate li ko je bio Esad – paša Toptani?

„Verne prijatelje iz teških dana vaše vođe su, u znak zahvalnosti, ćušile nogom, a vi …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!