Početna / Vesti / Legenda o jugoslovenskim dobrovoljcima na Solunskom frontu

Legenda o jugoslovenskim dobrovoljcima na Solunskom frontu

Na galicijskom ratištu protiv Rusije bilo je zarobljeno 211.000 vojnika jugoslovenskog porekla, ali pokušaji da se ta vojska iskoristi kao izvor dobrovoljaca za Solunski front, nisu uspevali.
Srpski stručnjaci su smatrali da ih samo 10% mogu pridobiti kao dobrovoljce.
Na tom zadatku su bili angažovani Mustafa Golubić i Dušan Semiz. Na kraju, uspeli su da ubede oko 20 000 zarobljenika da prihvate dobrovoljački status u srpskoj vojsci, ali to su bili uglavnom Srbi.
Hrvati su dosledno odbijali takve predloge.

„Među vojnicima je najviše Bosanaca, zatim Banaćana sa Bačvanima i Baranjcima, a na trećem mestu su Sremci i Slavonci sa Ličanima. Sa malim izuzetnim svi su vojnici Srbi pravoslavni.“ – stoji u jednom izveštaju.

Interesantno je da se deo austrougarskih zarobljenika hrvatskog porekla povlačio sa srpskom vojskom sve do Krfa, ali se nije odricao zarobljeničkog statusa.
Među njima je najpoznatiji Mile Budak, potonji doglavnik u fašističkoj NDH, 1941.

 

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Kralj Aleksandar Karađorđević (ni)je miropomazan

Još jedna u nizu zaboravljenih priča ovaj put vezana je za interesantan događaj vezan za …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!