Почетна / Вести / Легенда о југословенским добровољцима на Солунском фронту

Легенда о југословенским добровољцима на Солунском фронту

На галицијском ратишту против Русије било је заробљено 211.000 војника југословенског порекла, али покушаји да се та војска искористи као извор добровољаца за Солунски фронт, нису успевали.
Српски стручњаци су сматрали да их само 10% могу придобити као добровољце.
На том задатку су били ангажовани Мустафа Голубић и Душан Семиз. На крају, успели су да убеде око 20 000 заробљеника да прихвате добровољачки статус у српској војсци, али то су били углавном Срби.
Хрвати су доследно одбијали такве предлоге.

„Међу војницима је највише Босанаца, затим Банаћана са Бачванима и Барањцима, а на трећем месту су Сремци и Славонци са Личанима. Са малим изузетним сви су војници Срби православни.“ – стоји у једном извештају.

Интересантно је да се део аустроугарских заробљеника хрватског порекла повлачио са српском војском све до Крфа, али се није одрицао заробљеничког статуса.
Међу њима је најпознатији Миле Будак, потоњи доглавник у фашистичкој НДХ, 1941.

 

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!