Početna / Vesti / Zanimljivosti o kralju Petru
Kralj Petar I Karađorđević

Zanimljivosti o kralju Petru

Spremajući emisiju o Kralju Petru, otkrio sam nekoliko interesantnih činjenica koje osvetljavaju nepoznatu stranu omiljenog srpskog vladara.

Kralj Petar I Karađorđević

Naime, kralj Petar je tokom svog života u emigraciji, a posebno tokom deset godina života na Cetinju, zapisivao aforizme, misli i mudrosti.
U njegovom notesu ostala su zapisana 53. aforizama i citata ispisanih iz dela 26. pisaca, naučnika i javnih radnika, pretežno Francuza. Uglavnom su bili posvećeni politici, državi, ulozi vladara i vojsci. Samo jedan aforizam se ticao ljubavi i glasio je: „Srce je mlado onoliko koliko je mlada osoba koju voli.“ Ovo nije čudno kada se uzme u obzir da je njegova supruga, kneginja Zorka, bila 20. godina mlađa od njega.

Ipak, ono što je meni posebno zanimljivo, jeste njegov neobičan hobi. Verovali ili ne ali je kralj Petar naučio da čita Brajovo pismo za slepe.

Autor Milan Bogojević

Milan Bogojević (Zemun, 1981) pisac i publicista. Objavio je knjige: "Atentat 1934.", "Milunka Savić - ordenje i ožiljci", "Male priče Velikog rata", "Kralj Aleksandar - žrtva zavere" i "Zaboravljene priče Velikog rata". Autor i scenarista nekoliko televizijskih dokumentarnih filmova

Možda vam se svidi

Kralj Aleksandar Karađorđević (ni)je miropomazan

Još jedna u nizu zaboravljenih priča ovaj put vezana je za interesantan događaj vezan za …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!