Почетна / Вести / Занимљивости о краљу Петру
Краљ Петар I Карађорђевић

Занимљивости о краљу Петру

Спремајући емисију о Краљу Петру, открио сам неколико интересантних чињеница које осветљавају непознату страну омиљеног српског владара.

Краљ Петар I Карађорђевић

Наиме, краљ Петар је током свог живота у емиграцији, а посебно током десет година живота на Цетињу, записивао афоризме, мисли и мудрости.
У његовом нотесу остала су записана 53. афоризама и цитата исписаних из дела 26. писаца, научника и јавних радника, претежно Француза. Углавном су били посвећени политици, држави, улози владара и војсци. Само један афоризам се тицао љубави и гласио је: „Срце је младо онолико колико је млада особа коју воли.“ Ово није чудно када се узме у обзир да је његова супруга, кнегиња Зорка, била 20. година млађа од њега.

Ипак, оно што је мени посебно занимљиво, јесте његов необичан хоби. Веровали или не али је краљ Петар научио да чита Брајово писмо за слепе.

Аутор Милан Богојевић

Милан Богојевић (Земун, 1981) писац и публициста. Објавио је књиге: "Атентат 1934.", "Милунка Савић - ордење и ожиљци", "Мале приче Великог рата", "Краљ Александар - жртва завере" и "Заборављене приче Великог рата". Аутор и сценариста неколико телевизијских документарних филмова

Можда вам се свиди

Краљ Александар Карађорђевић (ни)је миропомазан

Још једна у низу заборављених прича овај пут везана је за интересантан догађај везан за …

Упишите се за нове постове.

Сазнајте увек први!